Eveniment

18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Patrimoniului

 

Patrimoniul este o componentă cheie a identității noastre și joacă un rol important în modelarea viitorului. De aceea, suntem obligați să conservăm și să asigurăm  accesul generațiilor viitoare la patrimoniul cultural.

În anul 1983, Conferința Generală UNESCO a instituit sărbătorirea, pe data de 18 aprilie, a Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor.

Inițiativa avea ca scop creșterea gradului de conștientizare la nivel public asupra diversității patrimoniului mondial, dar și necesitatea unei preocupări constante  în scopul protejării și conservării sale.

Tema anului 2021, stabilită de Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor, este Complex Pasts; Diverse Futures care se traduce prin Complexitatea trecutului; Diversitatea viitorului. Cu alte cuvinte, cunoașterea, conservarea și revitalizarea moștenirii culturale, poate constitui un fundament pentru viitor în dezvoltarea  unui patrimoniu cultural complex și divers.

În România nu există încă, bine definită, o bază de receptare socială largă a rolului şi semnificaţiilor patrimoniului construit, fie el de importanţă locală, regională ori naţională.

Patrimoniul cultural naţional este perceput de factorii de decizie drept un element care mai degrabă complică activităţile de dezvoltare urbanistică. În cel mai bun caz, patrimoniul este considerat o resursă turistică şi mai puțin  o valoare fundamentală a identităţii şi dezvoltării echilibrate şi durabile a comunităţilor.

De aceea, sunt imperios necesare acțiuni de informare și promovare  cu privire la  existența și necesitatea protejării patrimoniului cultural.

Municipiul Tecuci deține un număr însemnat de clădiri de patrimoniu. Unele dintre ele au beneficiat de investiții consistente în reabilitare, dar există și multe clădiri peste care trecerea timpului a lăsat urme greu de înlăturat. Din păcate, căile și procedurile de intervenție asupra clădirilor de patrimoniu sunt complicate și costisitoare.

 Între monumentele istorice emblematice ale orașului nostru se numără și actualul sediu al Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică” – Tecuci, din strada Republicii nr. 11, care ocupă două clădiri alăturate, diferite arhitectural cu un aspect unitar.

Clădirea mai scundă, cu intrare din str. Republicii, datează din anul 1912 și a aparținut Societății Anonime „Banca Tecuciului”. Accesul se face printr-un mic hol dominat de medalionul în basorelief cu chipul lui Ștefan Petică și vitrina în care sunt expuse obiecte ce au aparținut poetului. Basorelieful este realizat de sculptorul tecucean Dan Mateescu, iar obiectele expuse sunt donate de regretatul poet Dionisie Duma. 

Din al doilea hol, în care este amenajată o galerie a cetățenilor de onoare ai municipiului Tecuci cu portrete și cărți, se pătrunde în foaierul iluminat natural prin tavan, care este folosit ca spațiu expozițional – Galeria „Helios”. Această clădire găzduiește biroul managerului, biroul administrativ și Secția de împrumut carte pentru copii.

Clădirea mai înaltă, edificată înainte de Primul Război Mondial de către Nestor Cincu, a fost sediul Societății de Credit și Economie „Prevederea”,  fiind prima clădire din oraș cu structura de rezistență, șarpanta și placa de la acoperiș realizate din beton armat. Aici sunt localizate Secția de împrumut carte pentru adulți și depozitul de carte al sălii de lectură, iar la etaj sunt amenajate Sala de lectură și Secția de carte în limbi străine.

Deși este o clădire solidă peste care au trecut evenimente majore (cutremure, inundații, etc.) fără a fi afectată structural, urmele trecerii timpului sunt tot mai vizibile și riscă să devină un pericol pentru trecători, datorită desprinderii accidentale a unor bucăți de zidărie. În aceste condiții, este de la sine înțeles că se impune căutarea unor soluții pentru restaurarea și conservarea acestei clădiri, luând în calcul atât valoarea sa culturală cât și destinația și funcționalitatea ei.  

În condițiile în care posibilitățile de finanțare de la bugetul local sunt limitate, o soluție realistă, cu șanse de materializare, o reprezintă accesarea de fonduri nerambursabile, europene sau guvernamentale. Există în acest sens o preocupare reală a administrației locale pentru obținerea de finanțări și sperăm ca în noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2021-2027, să găsim axa de finanțare potrivită ca această clădire să își recapete farmecul din perioada interbelică.

Suntem conștienți că ceea ce am moștenit ne face unici și avem obligația să lăsăm celor ce vin cel puțin la fel de mult cât am moștenit.

 

Biblioteca Municipală  „Ștefan Petică”- Tecuci
 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *