Aniversari

Alexandru Lascarov-Moldovanu – Jumătate de veac de la trecerea în eternitate

 

Alexandru Lascarov-Moldovanu s-a născut în 5 aprilie 1885, la Tecuci, județul Galați. A fost jurist, avocat, prozator și publicist român.

A fost fiul lui Alexandru Lascaroff și al soției acestuia Zoe, născută Ionescu. Alexandru Lascaroff, a fost coleg cu Alexandru Vlahuță și cu Nicolae Petrașcu, despre care a lăsat câteva amintiri. Zoe era fiica marchitanului bârlădean Anghel Ionescu și a fost directoarea Școlii de fete din Tecuci.

Primii ani de studii îi face la Școala Primară nr. 1 de băieți și Gimnaziul Real din Tecuci, apoi începe studiile liceale la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad și le continuă la Liceul Internat din Iași (1899-1902). Frecventează Facultatea de Drept a Universității din București unde obține Licența în drept în 1906.

A fost numit administrator de plasă în județul Covurlui. De aici se mută la Tulcea și apoi la Focșani. La Focșani practică avocatura.

Alexandru Lascarov-Moldovanu s-a numărat printre întemeietorii primelor biblioteci publice din Tecuci (1907) și Focșani (1910).

Este mobilizat și participă la operațiunile militare din Bulgaria în 1913. Participă la primul război mondial. După război își reia activitatea la Focșani, apoi se mută la București. Lucrează la Fundația culturală „Principele Carol”, la Direcția Educației Poporului și la Radio.

 Colaborează asiduu, cu articole, nuvele, povestiri, fabule, satire, amintiri, mai ales pe teme moral-educative, la Ramuri, Flacăra, Adevărul literar și artistic, Lamura, Viața literară, Țara de Jos, Țara noastră, Universul literar, Universul copiilor, Dimineața copiilor, Fântâna darurilor, Biruința, Tinerimea creștină, Satul, Țara Bârsei, Flori de crin, Ortodoxia, Progresul, România, Timpul și alte publicații periodice.

A fost redactor la Neamul Românesc. Conferențiar la Societatea de Radio. Este „licențiat din serviciu” la 28 ianuarie 1948.

Ca nuvelist și romancier el evocă idile patriarhale și compătimește pe invinșii cu suflet inocent. Prin conferințe, prin romane alegorice, el desfășoară o vrednică activitate de propagandist creștin.

Are numeroase opere religioase originale, dar și traduceri, păstrate în manuscris, la Biblioteca Sfântului Sinod din București.

Alexandru Lascarov-Moldovanu a trecut în eternitate la 18 aprilie 1971.

 

sursa: internet

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *