Eveniment

Nichita Stănescu – 37 de ani de la trecerea în eternitate

 

Nichita Stănescu a fost un poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române. S-a născut la 31 martie 1933, la Ploieşti.

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”

În perioada 1944 – 1952 a urmat Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, iar între 1952 – 1957 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București.

 A debutat în luna martie a anului 1957, simultan în revistele „Tribuna” din Cluj și în „Gazeta literară” cu trei poezii.

Nichita a fost autorul mai multor volume de poezii, în urma cărora a primit nenumărate premii, atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost redactor la revistele „Gazeta Literară”, „Luceafărul”, şi „România Literară”.

„Se mișca într-adevăr într-o sferă superioară, siderată de valori exclusiv artistice. Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșa asupra poeților ei”, spunea poetul Ştefan Augustin Doinaş.

Nichita Stănescu a trecut în eternitate la 13 decembrie 1983. În anul 2019, Nichita Stănescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Ploieşti.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *