Carte

O nouă carte a iscusitului scriitor Vasile Ghica

 

Apreciatul scriitor Vasile Ghica a lăsat pentru un timp, pe plan secund, marea lui dragoste – Aforismul, unde prin sârguință a reușit să pună aforismul tecucean pe harta țării, și chiar dincolo de granițele ei, și s-a oprit la o altă pasiune, dragostea și afecțiunea față de Familia Costache Conachi.

Chiar dacă a mai dedicat acesteia și alte lucrări, iată că acum, în anul de grație 2021, scriitorul a scos de sub tipar o nouă carte intitulată „Cocuța Conachi – eseu despre eroina din umbră”.

Lucrarea este apărută la Editura Studis din Iași, are coperți cartonate, lucioase și frumos colorate. Are 116 pagini la care se mai adaugă încă 8 pagini cu 22 de fotografii. Cartea este structurată pe 15 capitole, la care se mai adaugă Bibliografia, Note și o interesantă  Anexă cu scrisori primite de Vogoride și corespondența secretă a Domnului Vogoride – Caimacanul  Principatului Moldaviei.

Din  capitolul prim, intitulat „Un logofăt poet”, aflăm date interesante despre istoria familiei Costache Conachi (1778 – 1849), cel care a învățat temeinic în familie limbile greacă, slavonă, turcă și franceză dar și noțiuni de filosofie, drept și chiar matematică.

În anul 1834, Costache Conachi candidează chiar la tronul Moldovei, fiind însă învins de Mihail Sturdza, dedicându-se apoi mai mult literaturii, fiind considerat un autentic deschizător de drumuri.

De altfel, Gheorghe Bogdan Duică spunea „Conachi este exponentul culminant al poeziei amoroase dinainte de Vasile Alecsandri. Nimeni din curentul său și al vremii nu l-a întrecut”, iar istoricul tecucean Alexandru Papadopol Calimah, academician și ministru în guvernul lui Cuza, îl considera pe Conachi „privighetoarea din livada de la Tigănești”.

Urmează capitolele Ecaterina Conachi, copilărie și anii de formare, Căsătorie pripită, În țară fierbea Unirea, Separatiștii fac ravagii, Vogoride primise ordine și promisiuni, Sarabanda scrisorilor, Europa în alertă, Periplu Italian și moartea, Conacul de la Țigănești între măreție și ruină, Odraslele Ecaterinei, Opinii despre meritele Ecaterinei Conache, Odiseea unui bust, Ambasadorii Unirii și Vocile Unirii.

Urmează Biografie, Note, Anexă I, cu fragmente din scrisorile primite de Vogoride și Anexă II, cu ilustrații.

Autorul aduce mulțumiri lui Constantin Tudorache, Gheorghe Vasilache și Cătălin Neagu care l-au ajutat să finalizeze acest proiect. Cuvinte de apreciere și pentru tehnoredactarea și ilustrația realizată de Doru Eugen Pelin.

De pe coperta a IV-a, realizată de autor, mentionăm vocile autorizate ale marelui Nicolae Iorga care a spus „Cocuța Vogoride a fost una dintre cele mai frumoase icoane de vrednică româncă pe care a avut-o istoria țării” și Profesor Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române cu spusele „Fără contribuția Cocuței Conachi, ar mai fi existat vreo Unire?”.

În concluzie o carte foarte interesantă care trebuie neapărat să ajungă în mâinile cititorilor și pe rafturile bibliotecilor.

Felicitări, stimate Vasile Ghica!

 

Iancu Aizic

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *