Eveniment

Observatorul Astronomic din Bârlad inaugurează cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare

La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat, pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România. Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din dimineaţa zilei de 21 iunie.

Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România.

O dată cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele.

Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.

Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă şi din România. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 8.13; Faza maximă: 8.43; Sfârşitul eclipsei: 9.14.

Dr. Mircea Mamalaucă

Director – Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *