În 1926, scriitoarea americană Margaret Mitchell începe să lucreze la un roman, niciodată publicat, o biografie ficțională a unei femei din era Războiului Civil, Pansy O’Hara. Romanul, va constitui baza romanului-fluviu, pentru care Margaret Mitchell va deveni cunoscută în întreaga lume „Pe aripile vântului”.

După șase ani, romanul va fi tipărit și distribuit începând cu 30 iunie 1936 cu titlul cunoscut astăzi ca Gone with the Wind (Pe aripile vântului), titlu împrumutat dintr-un vers a lui Ernest Downson. Eroina model a romanului pregătitor, Pansy O’Hara, va deveni celebra Scarlett O’Hara.

Pe aripile vântului

Epopeea ficțională a Sudului, din și după Războiul Civil American, a devenit un succes imediat cu 180.000 de copii vândute în doar patru săptămâni. A fost urmată de numeroase premii și de o largă recunoaștere națională și internațională.

Romanul a câștigat National Book Award pentru Most Distinguished Novel of 1936 și Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1937.

Acțiunea  

Romanul se desfășoară în perioada Războiului de secesiune, care este privit din punctul de vedere al eroinei, Scarlett O’Hara, care va avea în cursul povestirii între 16 și 28 ani.

Energia și starea de optimism, aptitudinea ei de a trece peste momente dramatice și adesea tragice, însuflețesc și incită acțiunea, dând romanului originalitate și un farmec deosebit.

Autoarea ne prezintă o luptă pe viață și pe moarte a eroilor romanului, alături de care cititorii plâng, râd, iubesc, urăsc, încercând practic toate stările psihologice, în funcție de caracterul schimbător al norocului eroinei.

Astăzi, 30 iunie 2020, se împlinesc 84 de ani de când romanul a fost publicat pentru prima dată.