Eveniment

Proza în prim planul Cenaclului literar tecucean

 

Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” Tecuci a avut joi, 24 iunie 2021, o nouă ședință de lucru, desfășurată în sala „Alexandru Mironescu”. Ca de obicei, ședința a fost deschisă de președintele cenaclului, poetul Dan Vîţă care a prezentat un nou membru al cenaclului. Despre Lucia Paraschiv ni se spune că este din Barcea, încă din liceu a cochetat cu poezia şi a publicat volumul de poezii „Pași prin viață”.

În sală a fost prezent şi managerului Casei de cultură, Cristian Călugăru, care apreciază faptul că cenaclul primește mereu noi membri, apreciază atmosfera de aici și dorința membrilor de a veni mereu cu ceva nou, folosind de multe ori frumoase metafore.

Moderatorul aminteşte stadiul încercării de a crea o nouă societate literară, oprită din cauza pandemiei, societatea având în proiect numele „Benedictum”. Dan Vîţă vorbește în continuare despre încercarea de a realiza un pelerinaj de credință și cultură, pe un potențial traseu  Tecuci – Putna, cu diverse opriri și ședințe pe traseu, acest lucru putându-se realiza doar cu sprijinul Casei de cultură. Se propune vizitarea unor mănăstiri  din zona Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, această poate la sfârșitul lunii august, început de septembrie.

În discuție a intervenit și poeta Mihaela Gudană, bibliotecară la Ghidigeni, anunțând faptul că pe data de 14 iulie 2021 se va organiza la Palatul Chrissoveloni o manifestare culturală cu vizitarea palatului, a unei expoziții și un concert la ora 19, invitând membrii cenaclului și alți doritori, iubitori de artă și cultură.

Poeta Violeta Daniela Mândru a lecturat un fragment dintr-un nou volum ce este în curs de finalizare, în afară de un altul care va apare la sfârșitul lunii iulie 2021. Trecându-se  la analiza textului audiat, poetul Adrian Răcaru spune că a audiat cu mare plăcere acest fragment și așteaptă finalizarea acestui roman având în prim plan personajul Alexandru  Tulpan.

Poetul Dan Vîţă observă că în fragment sunt locuri legate de zona noastră cum ar fi răul Bârlad, Școala „Dimitrie Sturdza” și în special locuri din zona municipiului Tecuci. Poetul Tănase Dănăilă subliniază faptul că a descoperit în acest fragment o cronică interesantă de familie, unde acțiunea se petrece prin anii 1938, remarcând și nume de personaje, unele clasice, cum ar fi Tulpan. 

Profesorul Ștefan Andronache începe prin a  spune că autoarea a reușit să puncteze corect atmosfera de atunci a  Tecuciului, apreciind  și o interesantă caracterizare a personajelor, reușind chiar să creeze, în anumite momente, câte un intermezzo liric.

Subsemnatul intervine remarcând faptul că pe toată durata lecturării fragmentului, circa 30 de minute, atmosfera a fost egală cu a unui profesor care a explicat lecția, în bănci, acum pe scaune, în locul elevilor fiind membrii cenaclului, cuminți și fără nici o mișcare. Ultima remarcă a fost aceea că unele din frumoasele descrieri , erau foarte mult asemănătoare cu unele picturi realizate de pictorul poet Mircea Cojocaru.

Poetul Tănase Dănăilă revine remarcând și dansul faptul că acest fragment reușește cu adevărat să ne readucă în atmosfera timpului trecut al anilor 1938, o apreciază pe autoare pentru tot ce face și afirmă că va fi un nume în literatură. 

Aprecieri au venit și din partea poetului Cristian Pohrib, care îi recomandă autoarei ca pe viitor, pentru mai multe aspecte ale vieții și existenței anilor 1940, să solicite detalii necesare de la profesorul Ștefan Andronache. Poetul pictor Mircea Cojocaru începe cu frumoase aprecieri asupra fragmentului audiat, dar consideră că ar mai fi necesar introducerea unor elemente de picanterie. Cuvinte de laudă asupra materialului audiat au venit și de la poeta Mihaela Gudană.

 Luând cuvântul, autoarea Violeta Daniela Mândru începe prin a mulțumi celor prezenți pentru participare, spunând că va ține cont de toate observațiile şi că va face multe modificări în text până se va ajunge la forma finală.

O intervenție foarte interesantă a fost cea a poetului epigramist Iulian Bostan, caracterizând-o  ca o fină portretistă și menționând că audiind fragmentul prezentat, gândul l-a dus imediat la familia Moromete, cu aspecte parcă desprinse din viață acelor personaje. Am audiat o adevărată proză poetică, autoarea dovedind multă sensibilitate și abilitate de psiholog.

Profesorul Aurel Scarlat apreciază fragmentul audiat, dar consideră că materialul ar trebui să fie mai comprimat, venind cu unele cuvinte asupra cărora ar mai fi necesare unele intervenții. O analiză atentă a fragmentului a fost făcută și de vechea membră a cenaclului, Mariana Enache, apreciind această realizare.

În concluzie, o ședința de cenaclu care nu a avut de loc poezie, a avut proză și, consider, chiar de calitate. Lucru care mă face să afirm că ședința și-a atins pe deplin scopul dorit. Felicitări Violeta și mult succes în continuare!

 

Iancu Aizic

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *