Aniversari

Teodor Cincu – 80 de ani de la trecerea în eternitate

 

Marele filantrop și om politic Teodor Cincu s-a născut în 1859 și a fost fiul lui Anton Cincu (primul edil ales al orașului Tecuci).

 A fost primar și parlamentar al Tecuciului în mai multe rânduri, fiind un politician conservator. Alături de fratele său Nestor Cincu a fost rivalul lui Take Anastasiu și al primarului Costache Racoviță.

Ca primar a întreprins mai multe măsuri benefice pentru oraș: pavarea străzilor, instalarea felinarelor, finalizarea construcției spitalului (realizat din fondurile tatălui său Anton Cincu), construcția unor școli și multe altele.

În 1934 Teodor Cincu, aflat deja în București, a donat clădirea din Str. Carol nr. 12 (astăzi 1 Decembrie 1918, nr. 36) pentru a se înființa sub egida Fundației Culturale „Teodor și Maria Cincu” – Muzeul Comunal de Arheologie și Științe ale Naturii „Mihai Dimitriu”. Gestul său a fost apreciat de contemporani și valorificat de comunitatea locală tecuceană în anul 2015, după ce clădirea a fost restaurată, muzeul fiind redenumit Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”.

A încetat din viață pe 5 iunie 1941 în București.

 Sâmbătă 5 iunie 2021, a fost oficiată slujba de pomenire a lui Teodor Cincu, la Biserica Sfântul Ioan din Tecuci, ctitorie a familiei Cincu, acolo unde se află locul de veci al multora dintre Cinculești. Nu știm cu certitudine dacă este înhumat în Tecuci, însă mormântul familiei l-am considerat unul reprezentativ.

Slujba a fost oficiată de Preotul Protopop Gheorghe Joghiu și Preotul Paroh Gheorghe Leca și a participat întreg colectivul muzeului.

În luna iunie 2021 o expoziției foto-documentară îi va fi dedicată lui Teodor Cincu.

Veșnica lui pomenire!

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *