Tudor Pamfile a fost un scriitor, etnolog și folclorist român, laureat al premiul „Neuschotz” al Academiei Române în anul 1909. S-a născut la 11 iunie 1883, în com. Țepu, jud. Tecuci (în prezent jud. Galați).

A urmat cursurile ultimelor două clase primare, precum și studiile gimnaziale la Tecuci. A absolvit Liceul Militar din Iași şi Școala de ofițeri de infanterie și cavalerie din București. După terminarea Școlii de Ofițeri, a fost repartizat la Regimentul 3 Roșiori din Bârlad.

La Bârlad a scos revistele Ion Creangă și Miron Costin. A sprijinit îndeaproape apariția revistei Freamătul, care a apărut la Tecuci în anul 1911. Din lipsă de colaboratori, a mutat redacția la Bârlad. Numai culegerile și studiile apărute sub egida Academiei Române însumează peste 4.200 pagini.

 În 1915, un grup de trei intelectuali bârlădeni format din Tudor Pamfile, poetul George Tutoveanu și preotul Toma Chiricuță a decis înființarea unei societăți culturale pe care au numit-o „Academia Bârlădeană”.

Începând cu anul 1918, Tudor Pamfile se stabilește la Chișinău și conduce, până în anul 1920, publicația Cuvântul Moldovei.

Tudor Pamfile a trecut în eternitate la 21 octombrie 1921.

În Tecuci există o stradă care îi poartă numele, precum şi Casa memorială Tudor Pamfile, situată pe str. Elena Doamna, la nr. 32.