În anul 1961, în comuna Murgeni din judeţul Vaslui se năştea Paul Buţă, etnolog, profesor de artă populară, actor de comedie, interpret de muzică populară. Paul Buţă a fost elev al Liceului Nr. 2 Tecuci, în prezent CNCH, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Arte şi actorie, activând o perioadă în cadrul Casei de cultură Tecuci, înainte de a se muta la Galaţi.

În anii optzeci, cercetând cultura locală, a descoperit cu surprindere faptul că specialiştii consideră că judeţul Galaţi nu are specific etnografic. Prin cercetări proprii şi studii în domeniul etnologiei, Paul Buţă a infirmat teoria specialiştilor care afirmau faptul că judeţul Galaţi nu are un specific etnografic. Redescoperă mai întâi măştile de înmormântare, apoi dansuri şi obiceiuri vechi.

Stabilit la Galaţi, şi-a valorificat cunoştinţele etnografice pe multiple căi, confecţionând măşti expuse apoi în ţară şi străinătate.

Măşti create de Paul Buţă

 Paul Buţă a fost solist, dansator şi conducător al Ansamblului folcloric „Doina Siretului”, actor de comedie la Teatrul „Nae Leonard” Galaţi, profesor la Şcoala de Arte Galaţi, şeful secţiei Cercetare creaţie populară din cadrul Centrului cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.

În calitate de creator de măşti a fost invitat la carnavaluri şi expoziţii naţionale şi internaţionale. Este membru al Asociaţiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice România, al Asociaţiei Meşterilor Populari, al Asociaţiei Umoriştilor din România.

La mulţi ani, maestre!