Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează vineri, 21 ianuarie 2022, începând cu ora 12, conferința „Contribuția tecucenilor la Unirea Principatelor Române”.

Tecuciul se poate mândri cu un aport important adus evenimentelor din 1859, prin fruntașii săi dar mai ales prin contribuția Ecaterinei Conachi Vogoride care a salvat demersurile unioniste renunțând la familia sa pentru a îndeplini idealul național. Alături de aceasta s-au aflat Alexandru Papadopol-Calimah, Alexandru Teriachiu, Ioniță Hrisanti, Protopopul Gheorghe Dimitriu și Teodor Săndulescu. Doi dintre aceștia au devenit ulterior miniștri, Alexandru Papadopol-Calimah – ministru de externe și ministru al cultelor și instrucțiunii publice cât și membru titular al Academiei Române, iar Alexandru Teriachiu ministru al cultelor și instrucțiunii publice și ministru de externe.

Contextul istoric al Unirii a fost unul prielnic dezideratelor naționale, dar nu lipsit de obstacole, de intrigi de palat sau răsturnări de situații. În ciuda tuturor evenimentelor Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 rămâne cea mai importantă pagină de istorie din secolul XIX, atunci când Statul Român a luat ființă și ulterior s-a definit ca o națiune de sine stătătoare în 1877.

Vor prezenta:

– Prof. Mihail Pohrib – Contextul istoric al Unirii,

– Prof. Vasile Ghica – Ecaterina Conachi Vogoride „Eroina din umbră”.

Moderator: Manager, Daniel Dojan.

Evenimentul se desfășoară cu respectarea tuturor normelor sanitare prevăzute de lege.

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci