„Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Omul care nu citeşte trăieşte doar o singură viaţă” – George Raymond Richard Martin 

 

 Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI) este ziua în care celebrăm lectura, cartea și bucuria de a citi împreună. A CITI ÎMPREUNĂ  înseamnă a păși printr-o ușă, în altă lume, împreună. Fiecare carte deschide o lume nouă. 

Proiectul prin care se cultivă beneficiile cititului cu voce tare a fost inaugurat în anul 2010, de către Asociația „LitWorld”, sub denumirea „World Read Aloud Day”, continuând să atragă în fiecare an milioane de oameni din peste 200 de țări. La nivel național, acest proiect este promovat de asociația Citim Împreună România, un grup de autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, cititori pasionați care cultivă frumusețea cititului împreună. 

 

 În acest an, pe data de 1 februarie 2023, Cea mai frumoasă carte din lume, scrisă de autorul francez Eric Emmanuel Schmitt, va aduce laolaltă bibliotecari, elevi și profesori. De Ziua Cititului Împreună ne dorim să construim o altfel de experiență de lectură cu elevii, să explorăm perspective și să le dăm sens împreună. Elevii clasei a XI-a E, de la Colegiul Național „Spiru Haret”- Tecuci, vor citi alături de bibliotecarii de la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” – Tecuci și de prof. Munteanu Mihaela Nina, o cititoare pasionată care iubește cititul împreună și care susține că citind cu voce tare ne dezvoltăm creativitatea, gândirea critică și empatia, ne ajutăm să devenim mai toleranți și mai pătrunzători. 

Pe simezele Galeriei „Helios” va putea fi admirată expoziția de reproduceri foto după creații ale pictorilor consacrați, „Motivul cărții în pictură”, realizată de domnul Ștefan Andronache. 

Nu există oameni cărora nu le place să citească, există oameni care nu au descoperit cartea potrivită, încă. 

 

Bibliotecar, Cioclu Diana