Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” își propune pentru Noaptea Muzeelor (14 mai 2022) realizarea unui proiect expozițional interesant și inedit numit „Broken hearts exhibition” (Expoziția inimilor frânte). Uneori păstrăm în suflet și în sertare amintiri din relațiile anterioare, dar ce se întâmplă când această colecție ajunge să ne bântuie și astfel ne împiedică să ne vindecăm rănile și să ne deschidem inima pentru noi relații? Distanța fizică față de obiectele care-ți amintesc de o relație te poate ajuta să te eliberezi de greutatea emoțională care nu are legătură neapărat cu celălalt, ci cu tine și rolul de iubit/ă. 

Oricine dorește poate dona/împrumuta pentru acest proiect un obiect reprezentativ pentru o relație încheiată, sub protecția anonimatului, însoțit de povestea lui. 

Puteți trimite pe adresa de email [email protected] fotografia obiectului însoțită de povestea sa. Obiectele cu poveștile cele mai interesante vor fi selectate să facă parte din acest proiect expozițional. 

Expoziția este dedicată special tuturor celor dezamăgiți în dragoste. 

În Croația (Zagreb) există un Muzeu al Despărțirilor (Museum of Broken Relationships), proiectul unui fost cuplu de artiști care au dorit să-și transforme despărțirea într-o operă de artă. Ei au creat un spațiu dedicat celui mai dureros și poate tabu eveniment dintr-o relație de intimitate: sfârșitul ei. 

 O donatoare povestește că păstrarea amintirilor concrete îi aminteau de o parte din ea cu care era încă certată. „Pe mine nu m-a ajutat păstrarea lor, mai mult mi-a făcut rău. Le-am ascuns undeva pe un dulap, dar faptul că știam că sunt acolo mă întrista sau înfuria, deoarece îmi aminteau doar de cât de naivă am fost”, explică ea. Nu i s-a părut corect să arunce la gunoi tricoul cu Iron Maiden și nici trandafirul din grădina lui pus la uscat, așa că le-a aruncat în borcanul memoriei colective al Muzeului.  

Donatoarea franceză a unui lănțișor cu pandantiv din piatră spune că își dorește un loc special pentru acest obiect, „așa cum a fost relația asta pentru mine. Mi s-a părut interesant simbolul acestui muzeu. Să știu că nu-l mai am, dar că el există undeva în lume e un fel de eliberare. E finalul frumos pe care relația noastră nu l-a avut. „Femeia crede că este o idee bună să existe un astfel de muzeu. „Oamenii mereu vorbesc despre iubire, iar despărțirea face parte din ea și e important să vorbim și despre asta. Sper ca acest loc, poate și acest lănțișor și finalul acestei povești să-i ajute pe ceilalți să treacă mai bine prin despărțiri.” 

Toți avem suvenire pe care iubirea le-a lăsat în urmă. Transformă-ți povestea de iubire și decepția în artă! 

Pentru a vă face o idee a acestui tip de proiect puteți consulta informațiile prezentate în linkul de mai jos. 

 

https://www.scena9.ro/article/muzeul-despartiri-relatii-broken-relationships 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”