În ziarul „Ilustraţiunea română” din anul 1934, într-un articol, este prezentat muzeul particular al lui Mihail Dimitriu ca fiind un muzeu de o reală valoare, prea puţin cunoscut şi care prezintă o bogată şi completă documentare a unei întregi zone. În acest articol sunt enumerate tipurile de piese ce compun inventarul muzeului, care fac parte din colecţiile de Arheologie, Paleontologie (360 piese), Numismatică (1980 piese), Mineralogie şi Entomologie (aproximativ 15.000 piese) şi care pot fi încadrate în diferite perioade din istoria omenirii din judeţul Tecuci.
Acest articol este ilustrat, într-o fotografie sunt prezentate trei ulcioare amforoidale, care nu au fost evacuate în anul 1944, ele regăsindu-se astăzi în patrimoniul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, Tecuci.
În literatura de specialitate aceste vase sunt cunoscute sub denumirea convențională de „tip Coconi” și sunt datate în a doua jumătate a secolului XIV p. Chr.
Ceramica, din care sunt realizate aceste vase, este una de factură orientală, folosită de către locuitorii ţinutului de la Gurile Dunării. Instalarea dominaţiei Hoardei de Aur asupra zonei Gurilor Dunării a transformat această regiune într-un centru activ al comerţului internaţional al epocii, fapt care a avut drept consecinţă o evoluţie internă a societăţii locale dar şi a lumii tătăreşti circumpontice.
Prezenţa acestor amfore în aşezările din nordul Dobrogei reprezintă o dovadă a comerţului în perioada medio-bizantină şi aduce o contribuţie la cunoaşterea istoriei economice din această regiune.
Amforele reprezintă categoria ceramică ce evidențiază cel mai bine relațiile comerciale precum și intensitatea acestora. Ele sunt ambalaje folosite pentru depozitarea și transportul produselor lichide dar și a peștelui sărat, fructe, miere etc.
Muzeograf, dr. Paul Ciobotaru
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”