În anul 2023 se împlinesc 90 de ani de când ziarul „Universul” „credincios tradiției sale de a sprijinii tot ceea ce poate să fortifice și să înalțe neamul românesc” a omagiat recordul mondial absolut la saltul cu parașuta atins de către Smaranda Brăescu omul care la acel moment a sfidat legile fizicii și a gustat din adrenalina oferită de zborul la mari înălțimi.  

Stelian Popescu îi oferă curajoasei moldovence, din partea publicației o cupă din bronz cu însemnele: „Smarandei Brăescu cuceritoarea recordului mondial de parașută” și pe verso – 19 mai 1932 (San Francisco) și data predării cupei – 25 martie 1933 București. Cupa îi va fi înmânată la 10 ani de când, în 1923, de pe aerodromul din Tecuci zboară pentru prima dată cu un avion militar pilotat de către sublocotenentul Naidinescu.  

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, dorește să marcheze acest eveniment important pentru istoria aviației române și nu numai prin realizarea unei activități expoziționale sub genericul „Realitatea unui vis. Omagiul adus Smarandei Brăescu” pe 28 martie 2023, ora 11.  

Astfel, alături de instituțiile muzeale colaboratoare la acest proiect, în expoziție vor fi prezentate frumoasa cupă oferită acum 90 de ani Smarandei Brăescu de către ziarul „Universul”, costumele populare pe care Măndița le-a îndrăgit și le-a purtat cu drag, acolo unde dorința de a zbura în înaltul cerului a purtat-o, precum și alte obiecte, documente, fotografii etc. probante pentru acest eveniment.  

Vă așteptăm pe 28 martie 2023, ora 11, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” să ne fiți alături la deschiderea expoziției! 

 

Muzeograf Daniela Alecsa