S-a născut la data de 1 mai 1933, în comuna Ploscuţeni, jud. Vrancea. A fost medic, poet şi prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 2000 a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci. 

 Ion Hurjui a urmat studiile liceale la Liceul de băieţi „Dimitrie Sturdza” Tecuci și Facultatea de Medicină Generală din Iaşi. A fost medic primar de medicină internă şi geriatrie, doctor în medicină din 1974, profesor universitar din 1994, membru, vicepreşedinte şi preşedinte al unor societăţi medicale din străinătate şi al unor reviste de specialitate, membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.  

A debutat în anul 1966 cu versuri în revista Cronica, iar editorial cu volumul Noaptea Pandorei în 1969. A fost colaborator la numeroase ziare şi reviste, la Radio şi Tv. A publicat mai multe volume de versuri și teatru, dar și despre specialitatea pe care a practicat-o. 

Ion Hurjui a trecut în neființă la data de 15 septembrie 2021, la Iași. 

La aflarea tristei vești, scriitorul tecucean Ionel Necula consemna: „Jurământul lui Hipocrate i-a fost lege în exercitarea profesiei, dar și îndreptar de viață și de comportament în relațiile interumane. A fost dascăl și îndrumător a multor generații de studenți și mulți dintre ei i-au rămas îndatorați și-i  păstrează o pioasă amintire. Ca poet și-a creat un limbaj propriu – limba Hu – probabil de la Hurjui, limba în care și-a găsit expresia potrivită și foșnetul brazilor din munții Neamțului și mirozna fânețurilor din zăvoaiele Bârladului și verdele din câmpia Moldovei de Jos”.