Petrache Poenaru a fost pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru titular al Academiei Române. S-a născut la 10 ianuarie 1799 în localitatea Beneşti din judeţul Vâlcea.

La îndemnul lui Tudor Vladimirescu, Poenaru pleacă să studieze la Viena, apoi la Paris. Studiază filologia și științele tehnice.

 În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris. „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” este numele invenţiei sale, dar pentru că nu a fost produs in serie, stiloul, aşa cum îl cunoaştem astăzi, a primit altă paternitate

Poenaru a contribuit la organizarea învățământului național românesc, fiind fondator al mai multor şcoli, a participat la Revoluția de la 1848 și a făcut parte din Comisia pentru liberarea robilor. La iniţiativa lui apare primul ziar românesc – Foaia de propagandă a armatei lui Tudor Vladimirescu.

Petrache Poenaru a rămas în memoria noastră şi ca primul român care a călătorit cu trenul. La 27 octombrie 1831, Poenaru, avea să spună: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului. Douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi”.

În 2 octombrie 1875, Petrache Poenaru a trecut în eternitate.