Nicolae Bogza s-a născut în 8 martie 1910, la Blejoi, jud. Prahova. A fost lingvist, traducător și prozator român, fratele cel mai mic al filosofului muzician Alexandru Bogza și al scriitorului Geo Bogza.

După terminarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, în anul 1930 și a Școlii Militare de Ofițeri de la Sibiu, în anul 1932, va fi timp de șase ani, între 1932 şi 1938, ofițer al Armatei Române. În anul 1938 renunță la cariera militară şi debutează cu un reportaj în revista „Lumea românească”, condusă de Zaharia Stancu. Tot acum, își schimbă numele literar din Nicolae Bogza în Radu Tudoran, pentru a nu sugera nici un fel de legătură directă cu fratele său.

În anul 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele „Orașul cu fete sărace”, iar în anul următor îi apare „Un port la răsărit”, roman care evoca Basarabia și orașul-port Cetatea Albă, astfel că din motive politice, a trecut în conul de umbră al uitării odată cu venirea la putere a regimului comunist. Spre sfârșitul anului 1947, când controlul sovieticilor asupra României deveni total, Radu Tudoran este marginalizat.

„După 1947 am fost înmormântat, nimeni n-a mai pomenit de mine decât dacă își mai aducea cineva aminte să-mi vâre o suliță în coaste”, declara Radu Tudoran pentru „Contemporanul”.

Revine pe scena literară în anul 1954 cu un aparent anodin și inofensiv roman pentru tineret, socotit de unii critici literari „roman de consum” – „Toate pânzele sus!”. Romanul, scris cu mare talent narativ și descriptiv, este puternic influențat de pasiunea pentru aventură a autorului și devine aproape instantaneu un succes răsunător la publicul de toate vârstele, aprinzând imaginația a milioane de tineri români pentru câteva generații. Ecranizarea romanului nu a rămas mai prejos.

Produs de Studioul Cinematografic Bucureşti, între anii 1975 şi 1977, serialul în 12 episoade prezintă aventurile devenite legendare ale celor doi prieteni, colegi de studii, românul Anton Lupan și francezul Pierre Vaillant. Francezul apare în serial la timpul trecut, menţionat doar în amintirile lui Lupan.

Nicolae Bogza a urcat la ceruri în dimineața zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni Bucureşti. Au trecut 29 de ani de când Radu Tudoran navighează pe tărâmuri cereşti.